Hogy az AURA Egyesület fiatalemberei kiléphessenek az önállóságba az álarc mögül

2010. június 3., csütörtök

Programterv-vázlat

Egy év nagy idő - és egy év alig valamicske idő. Természetesen nem gondolom, hogy egy év angyalkodás után minden Közép-Magyarországon autizmussal élő fiatalt, felnőttet önálló életvitelhez segíthetek. De elindul valami, ami meghozhatja első eredményeit egy év alatt, és valódi lendületet kap egy törekvés.
Az ez év őszére elkészülő tanulmányok alapján megindulhat az önálló lakhatást támogató program, megtehetjük az első lépéseket a különféle lakhatási modellek megvalósítására. Lobbiznunk kell a döntéshozóknál, fel kell tárnunk a családok lehetőségeit felnőtt gyermekeik otthonhoz juttatására, beindulhat a lépcsőházi modellkísérlet, szervezni kezdjük az első nagyvárosi mini-lakóotthont,felkutatjuk és magunk mellé állítjuk azokat a képzett autizmus-szakembereket, akik a program legfontosabb elemében együttműködnek velünk: az autizmussal élők önálló életvitelre való felkészítésében, majd az önálló élet szakmai támogatásában. Van, akit naponta személyesen kell majd egyes tevékenységeiben irányítani, vagy kontrollálni, van, akinek elég a "telefonos segítség", és van, aki folyamatos támogatásra szorul, de képes a családjától külön, kisközösségben élni - de mindannyiukat fel kell készíteni az önálló életre. Ki kell dolgoznunk/át kell vennünk ezen képzések tematikáját, és meg kell valósítanunk a felkészítést - mind az érintettek, mind a szülők, testvérek, mind a támogatók, mind a lakókörnyezet számára.
Belevágunk a foglalkoztatás megszervezésébe is - az FSZK támogatásával jelenleg futó "Autizmussal élő személyek részére alternatív munkaerő-piaci modellprogram kidolgozása" projekt (melynek projektkoordinátora vagyok az Autizmus Alapítványnál)eredményeinek felhasználásával megkezdjük a munkára vágyó/váró fiatalok foglalkoztatási esélyeinek feltárását, és munkába helyezését.
És mindemellett folytatjuk megkezdett, a fenti célokat szolgáló tevékenységeinket: szabadidős klub, művészetterápiás foglalkozások, főző-varró tanfolyam, szülő-fórum, krízisvonal, regionális érdekegyeztető fórum...
Az AURA Egyesület még nem rendelkezik főállású munkatárssal, és olyan szakemberrel sem, aki kizárólag autizmussal foglalkozott volna az elmúlt évtizedekben. A megpályázott sokszereplős projektben ügyvivő-titkárként a szűken vett, érintett személyekkel, családokkal végzett gyógypedagógiai munkán túl a MOTOR szerepét kívánom betölteni: összefogni, irányítani, koordinálni mozgatni a partnereket és érintetteket - MOZGATNI-ELŐRELENDÍTENI az ÜGYET minden napon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése